Hac Kura Sonuçları , Umre Organizasyonları

Müslümanlar İçin Hac Nedir ?

Kuran-ı Kerimde bir ayette;
"Orada apaçık ayetler ve İbrahim makamı vardır. Kim oraya girerse o güvenliktedir. Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev'i (Kabe'yi) haccetmesi, Allah'ın (c.c.) insanlar üzerinde hakkıdır. Kim de inkar ederse, şüphesiz Allah alemlere karşı muhtaç olmayandır."
(Al-i İmran/97)

Hac görevini dinen zegin olan müminler için fazr olan bir ibadettir. Hac ibadeti her yıl ilhicce ayının 10'unda Arafat meydanında başlayıp, Kabe'de yapılan veda tavafı ile son bulur.

Hacın Müslümanlara Farz Olma Koşulları :
1-Müslüman olmak
2-Akıl ve baliğ olmak
3-Hür olmak
4-Haccın farz olduğunu idrak etmiş olmak
5-Haccı yerine getirmeye yeterli vakte sahip olmak
6-Hacca gidip gelinceye kadar kendisinin ve ailesinin nafakasını temin etmiş olmak
7-Dinen zengin olmak

Hac Organizasyonları
Türkiye'deki hac takvimi ve ön kayıt işlemleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ilan edilir ve yürütülür. Kura sonucu kayıt hakkı kazanan hacı adayları acentamıza başvurabilirler. Hac kura sonuçları sitemizden ve ayrıca http://hac.diyanet.gov.tr/KURA_SORGULAMA/SORGU.aspx sitesinden öğrenilebilir.

Medinedeki Ziyaret Yerleri

1-KUBA MESCİDİ: İslam aleminin cemaatle namaz kılmak üzere yapılan ilk mescididir.
2-MESCİD-İ CUMA: Hz.peygamberhicret esnasında Kuba'dan Medine'ye Cuma günü hareket etti öğle vakti gelince Cuma namazı burada kılındı Medine-Kuba yolu üzerinde olan bu yere Hz.Peygamber tarafından Mescid-i Cuma adı verilen büyük bir mescid yapılmıştır.
3-MESCİD-İ KIBLETEYN: Müslümanların iki kıbleli olan tek mescidi daha önce müslümanların Mescid-i aksa istikameti olan kıblesi hicretten 18 ay sonra şaban ayının 15'inde gelen vahiy ile bakara suresinin 144.ayeti nazil oldu.Hz. Peygamber Kudüs'e yönelik olarak kıldırdığı ikindi namazının son iki rekatını namazı bozmadan kabeye yönelerek tamamladı. Bu sebeple Seleme oğulları mescidine iki kıbleli mescid anlamına gelen Mescidül-Kıbleteyn denilmiştir.
4-CENNET 'ÜL BAKİ: Medine müslümanların kurduğu ilk mezarlıktır Mescidi Nebevi'nin doğu tarafındadır bu kabristanda on bine yakın sahabe gömülüdür. Başta Hz Osman, Hz.Peygamberin amcası Hz.Abbas, halası Hz. Safiye, en küçük oğlu Hz.İbrahim, kızları Hz. Rukiye, Ümmügülsüm ve Hz.Fatıma, torunu Hz. Hasan, süt kardeşi Osman B.Maz'un burada mefdundur.
5-UHUD DAĞI VE ŞEHİDLİĞİ: Uhud dağı Medine'nin 5 km kadar kuzeyindedir. Hz.Harun Peygamberin burada gömülü olması ayrı bir kıymet kazandırmaktadır. Hicretin üçüncü yılında müslümanlarla müşrikler arasında burada büyük bir savaş yapılmıştır.Ashab-ı Kiramdan 70 kişi şehid olmuştur bu dağın eteklerin gömülmüşlerdir. Hz Peygamberin amcası Hz. Hamza'da bu şehitlerin arasındadır.
6-MESCİD-İ SEB'A: Hendek savaşının cereyan ettiği bu yere birbirlerine yakın küçük yedi mescid yapılmıştır.

Mekkedeki Ziyaret Yerleri

1-PEYGAMBERİMİZİN DOĞDUĞU EV: Kabe-i Muazzama'nın Bab'üs-Selam kapısı tarafında Şib-i Ebu caddesindedir. Şu an bina kütüphane olarak kullanılmaktadır.
2-CİN MESCİDİ: Cin suresinin nazil olduğu yerdir ve buraya inşa edilen bir camiidir. Cinler Hz. Peygamberi Kur'an okurken burada dinlemişler ve burada iman ederek müslüman olmuşlardır.
3-CEBEL-İ RAHME: Arafat vadisinde bulunan eteğinde Hz. Peygamber'in vakfe yaptığı küçük bir dağdır. Cennetten kovulan Hz. Adem ile Hz.Havva validemizin uzun bir müddetten sonra burada buluştukları rivayet edilir.
4-CEBEL-İ NUR (HİRA DAĞI): Mekke şehrinin kuzey doğusunda Mekke şehir merkezi ile Mina arasındadır. Hz. Peygamber'e ilk vahyin geldiği mağaranın bulunduğu dağdır.
5-SEVR MAĞRASI: Mekke şehrinin güneyinde Arafat'a giden yola yakındır. Medine'ye hicret ederken müşriklerin şerrinden saklandığı mağaranın bulunduğu dağdır.
6-CENNETÜ-L MUALLA: Mekke şehrinin en eski mezarlığıdır. Hz.Peygamberin hanımı Hz. Hatice burada mefdundur.